PAPÍR Z KAMENE

Na konci 90. let vyvinula tchajwanská společnost Lung Meng Tech technologii výroby papíru za použití uhličitanu vápenatého a vysoce hustého polyethylenu namísto celulózy. Nová technologie si brzy získala značnou popularitu a v následujících letech byl kamenný papír, jak byl kvůli minerálnímu prášku použitému k jeho výrobě pojmenován, patentován ve 40 různých zemích po celém světě.

Hlavní složkou kamenného papíru – asi z 80% – je uhličitan vápenatý (CaCO3). V přírodě tvoří uhličitan vápenatý více než 4 % zemské kůry a je nezbytnou součástí mnoha minerálů, jako kalcit či aragonit, jež hrají významnou roli v procesech tvorby hornin. Vyskytuje se také ve velkém množství ve vodě, obvykle ve formě hydrogenuhličitanu vápenatého Ca(HCO3)2. Prostřednictvím vody je absorbován do těla zvířat a využíván při stavbě kostí.

Druhou základní složkou kamenného papíru je HDPE (High-Density Polythylene), tj. polyethylen s vysokou hustotou. Tento polymer se široce používá při výrobě plastových výrobků, jako jsou láhve, uzávěry a další. Při výrobě kamenného papíru slouží díky své pružnosti a pevnosti jako pojivo.

Kamenný papír má podobnou tloušťku jako tradiční papír, ale má hladší povrch. Lze jej úspěšně použít v inkoustových tiskárnách – pro svou choulostivost na vysoké teploty není vhodný pro laserové tiskárny. Používá se při výrobě všech druhů papírových výrobků, zejména obalů, map, poznámkových boků, podnosů atd. Je odolný vůči vodě a mastnotě a je obtížnější jej roztrhnout než běžný papír. Z tohoto důvodu se používá ve výrobcích, které jsou navrženy tak, aby byly odolnější vůči poškození a opotřebení.

Kamenný papír je také šetrný k životnímu prostředí. To je jeho hlavní výhoda. Výroba tradičního papíru zahrnuje použití velkého množství vody a nutnost kácení stromů. Výroba kamenného papíru zase vůbec nevyžaduje použití vody, a pokud zůstane v přírodě asi rok, rozloží se na zcela přírodní a neškodný minerální prášek, který lze znovu použít při výrobě papíru. Při jeho spalování se neuvolňují toxické sloučeniny do atmosféry. Lze jej také recyklovat. Kromě toho je fotodegradovatelný, tj. rozkládá se pod vlivem dlouhodobého vystavení slunečnímu záření.

Kamenný papír je také šetrný k životnímu prostředí, což je jednou z jeho hlavních předností. Výroba tradičního papíru vyžaduje použití velké množství vody a nutnost kácení stromů. Výroba kamenného papíru naproti tomu vůbec nevyžaduje použití vody, a pokud papír zůstane v přírodě asi rok, rozloží se na zcela přírodní a neškodný minerální prášek, který lze znovu použít při výrobě papíru. Při jeho spalování se do atmosféry neuvolňují žádné toxické sloučeniny. Lze jej také recyklovat. Kromě toho je fotodegradovatelný, tj. rozkládá se vlivem dlouhodobého vystavení slunečnímu záření.

Kamennému papíru lze přičíst několik předností, jež silně hovoří ve prospěch jeho používání. Je příjemný na dotek, přičemž působí jako by byl sametový – obchodníci jej okamžitě nazvali „luxusní na dotek“ – a je také zajímavou kuriozitou mezi reklamními předměty. Má pro oči příjemný odstín bílé barvy. Jeho odolnost proti roztržení je znatelně vyšší než u tradičního papíru. Pro lidi, kteří věnují pozornost otázkám ochrany životního prostředí, je vítanou alternativou k papíru vyráběnému tradičními metodami. Energetické nároky na výrobu kamenného papíru jsou oproti tradičnímu papíru poloviční. Vyšší pevnost v kombinaci s nižší zátěží pro životní prostředí mohou v budoucnu vést k tomu, že kamenný papír úplně nahradí svého „staršího bratra“ a stane se materiálem pro většiny papírenských výrobků. Zatím stále zůstává zajímavou zvláštností čekající na probuzení většího zájmu ze strany potenciálních uživatelů.

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Jakub Zdańkowski | Publikováno: 18. června 2015


PolandGermanEnglishCzech