POZNAŃSKÉHO POSLEDNÍ PALÁC – 2. část

Pojďme nahlédnout dovnitř hrobky, kde se nacházejí sarkofágy Izraele a jeho manželky Leonie, oba z hnědé žuly pocházející z dílny Antoniho Urbanowského. Jsou na nich nápisy s životopisnými údaji podle židovského kalendáře. Zajímavé je, že tyto sarkofágy jsou uvnitř prázdné a ostatky zemřelých byly podle židovské tradice pohřbeny do země pod mauzoleem. Poznański však nebyl zarytým konzervativcem pokud šlo o pohřební rituály, jelikož ženy a muži mají podle tradice odpočívat odděleně v různých částech hřbitova.

Další estetickou hodnotou interiéru je mozaika zdobící kopuli hrobky o ploše asi 100 metrů čtverečních, která se skládá až ze dvou milionů pozlacených skleněných dílků. Zobrazuje čtyři rozložité palmy s biblickými verši obsahujícími jméno Izrael. V kupoli jsou čtyři okna s ozdobnými pruhy, které se sbíhají v horní části klenby, kde je kruh s Davidovou hvězdou uvnitř. Za autora mozaiky je obvykle považován Antoni Salvati. Je ale pravděpodobnější, že návrh pochází z berlínské dílny Johanna Odorica.

Mauzoleum Poznaňského není jedinou monumentální památkou, kterou můžeme nalézt na židovském hřbitově v Lodži. Jen o kousek dál najdeme hrobku Markuse Silbersteina, dalšího z lodžských magnátů, Poznańského vrstevníka a konkurenta. Jeho hrobka připomíná starořeckou budovu a je postavena z krásného bílého kararského mramoru.

Na hřbitově je rozhodně také potřeba si prohlédnout nádherný sarkofág z červeného pískovce patřící průmyslníku Izaaku Hertzovi. Další lahůdkou pro návštěvníka hřbitova je relativně skromná ​​hrobka rodiny Rosenblattů, kde odpočívá další z lodžských velkotovárníků Szaja Rosenblatt, který se proslavil výrobou levných látek velmi nízké kvality. Dodnes používají obyvatelé Lodže výrazy „szajowe“ nebo „siajowe“ pro označení nekvalitního zboží.

Ačkoli se na mnohých hrobkách neúprosně podepsal zub času, jsou pravidelně podnikány iniciativy směřující k obnově těchto památek. Návštěvníky mohou také překvapit kamínky navršené na hrobech, které jsou součástí židovských pohřebních tradic, o nichž si řekneme v některém z dalších vydání našeho časopisu.

Mezitím se uskuteční nadcházející dubnový sjezd Odborového svazu zaměstnavatelů kamenického průmyslu ve Strykowě poblíž Lodže, který se stane mimo jiné skvělou příležitostí k návštěvě židovského hřbitova v Bracké ulici i osobní prohlídce výše popsaných památek.

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Jakub Zdańkowski | Publikováno: 24. března 2019


PolandGermanEnglishCzech