KAM SE PODĚLA POLSKÁ CARRARA?

pohled na kamennou dlažbu na chodbě různých textur

Kdyby dnes ještě žila vévodkyně Marianna Oranžská, asi by zaplakala nad tím, že lom ve Stronie Śląskie, který sama zakládala na přelomu 18. a 19. století, už nefunguje. A materiál, který se tam těžil – Bílá Marianna a mramor Zelená Marianna – zmizel z trhu.

Bílá Marianna je ve srovnání s kararským mramorem jedním z nejhezčích dekorativních mramorů. Jedná se o druh vynikající svými parametry, včetně odolnosti proti povětrnostním vlivům. Interiéry mnoha státních úřadů, divadel, hotelů a kin byly vyrobeny z mramoru Bílá Marianna – včetně dolní komory Parlamentu Polské republiky, Národní filharmonie, Velkého divadla, Hotelu Evropa a obložení stěn hlavního nádraží ve Varšavě. V minulosti se z Bílé Marianny vyráběly drobné doplňky: svícny, talíře, desky na pracovní stoly atd.

Zelená Marianna je tvrdý a obtížně zpracovatelný druh, velmi odolný vůči povětrnostním vlivům. Podlahy hlavního vlakového nádraží ve Varšavě byly pokládány dlaždicemi Zelené Marianny. Byly také použity k výzdobě interiéru hotelu Cracovia v Krakově.

Vévodkyně Marianna Oranžská použila jak Bílou, tak Zelenou Mariannu k výzdobě interiéru svého sídla – paláce v Kamienci Ząbkowickim. V minulosti se oba druhy používaly k výzdobě mnoha kostelů a paláců.

V 60. letech se v závodě Strońskie Zakłady Kamienia Budowlanego pokusili řezat bloky Zelené Marianny na pilových strojích s více pilami s pomocí brusiva z litinového písku. Do Stronie přijela odborná komise a komise výzkumně-vývojového centra. Pokusy řezání byly úspěšné. Nadšení pracovníci chtěli tuto zprávu sdělit vedoucím, a tak se rozhodli zaslat telegram. Jaké bylo jejich překvapení, když jim dáma na poště – celá zmatená – odmítla telegram převzít se slovy: „Ale Marianna je přece zdravá“. Teprve když se vše vysvětlilo, podařilo se telegram odeslat.

Dnes už bohužel nemůžete Mariannu ani brousit, ani řezat, protože tam není …

A mně se chce zeptat proč?

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Bogusław Skolak | Publikováno: 22. března 2019


PolandGermanEnglishCzech