BRAZILSKÝ KÁMEN – PŘÍRODNÍ KŘEMENEC

Brazílie je dodavatelem přírodního křemence, kamenného materiálu, který pochází přímo z džungle. Jsou to kameny s vysoce dekorativní hodnotou, ideální pro malé i velké stavební projekty.

Hlavními produkty jsou:
– dekorativní křemenná dlažba,
– zahradní kameny,
– křemencové svícny a dekorativní prvky,
– rustikální dlažba,
– kamenné schody,
– obklady stěn.

Brazilský křemenec je jedinečný materiál, který se používá ve stavebnictví pro dekorativní účely. Kvůli vysokému obsahu slídy získává kámen v některých případech téměř kovový lesk. Kameny se přirozeně tvoří v horských oblastech Brazílie a v jejich složení převládá stlačený křemen a pískovec. Tato kombinace minerálů činí kámen velmi tvrdým, těžkým a odolným a dodává mu také vynikající protiskluzové vlastnosti, díky čemuž je křemenec ideálním materiálem pro použití u bazénů a na frekventovaných veřejných místech nebo tam, kde je vystaven intenzivnímu používání. Další minerály, jako slída a jiné příměsi, kameni dodávají neobvyklou barvu (zelená, žlutá, růžová, bílá a stříbrná) v bohaté paletě vzorů vytvořených přírodou, díky nimž křemenec vyniká mezi jinými materiály svého druhu, dlažebními kameny a dlaždicemi dostupnými na trhu. Jedná se o materiál s širokou škálou aplikací při rekonstrukci domů, oblíbený zejména mezi architekty a designéry, kteří rádi hledají nová, praktická, ale především přírodní řešení. Křemencové dlažební prvky a obklady stěn lze úspěšně použít k uspořádání velkých prostor uvnitř i vně budov, bazénů, zahrad, vodovodů, např. fontán, schodišťových stupňů a všemožných projektů. Křemenec je tvrdá, metamorfovaná hornina, která byla původně pískovcem. Pískovec se transformuje na křemenec v procesu zahřívání za současného působení tlakových sil. Křemence jsou obvykle bílé nebo světle šedé, ale mohou se vyskytovat v široké škále barev, včetně žluté, světle hnědé, modré, zelené, fialové, černé, různých odstínů růžové a červené v závislosti na obsahu minerálů jako je slída, turmalín, zirkon a oxidy železa.

Ve skutečném metamorfovaném křemeni, známém rovněž jako metakvarcit, prošla jednotlivá křemenná zrna opakovaně krystalizací společně se starším pojivovým materiálem, čímž došlo ke vzniku mozaiky roubovaných krystalů křemene. Menší množství dřívějšího pojiva, oxidů železa, uhličitanů, jílu a dalších minerálů se často rekrystalizují a působením tlaku migrují, což dává vznik charakteristickým pásům uvnitř struktury křemence.

Křemenec je velmi kompaktní kámen. Jeho hmotnost je téměř stejná jako u žuly a srovnatelná s pískovcem. Kompaktnost znamená nižší absorpci vody, která je v případě křemence menší než 1 % (pro srovnání absorpce pískovce může být až 14 %). Tvrdost křemence na Mohsově stupnici je 7, což označuje velmi tvrdou horninu.

Na rozdíl od pískovce, který se rozpadá kolem křemenného zrna, křemenec zrno prolomí a vytvoří hladký povrch. Zatímco rozbitý pískovec se rozpadá na množství jednotlivých zrn písku, krystalizací vytvrzený křemenec se rozkládá na ostré hranaté úlomky. Jde o jeden z nejodolnějších přírodních kamenů, neporézní a vodotěsný. Typický křemenec se těží povrchovou těžbou, protože většina ložisek se nachází těsně pod povrchem. V procesu těžby kamene dojde nejprve k odkryvu veškerého povrchového materiálu, který se nachází nad ložiskem, a poté se křemičité horniny těží velkými bagry. Někdy je k uvolnění kompaktního křemenného tělesa zapotřebí použít trhaviny. Detonace vede k rozbití kamene pouze v horní vrstvě, čímž dojde k uvolnění masy kamene, aniž by zároveň došlo k rozbití křemence na malé kousky. Následně se velké bloky s pomocí mechanizace rozbijí na desky, které se odváží z lomů a dále se ručně opracovávají, což kameni dodává jeho rustikální vzhled a krásný přírodní surový povrch. V důsledku tvrdosti křemence a obsahu slídy je řez kamene na požadovanou kalibrovanou tloušťku obtížnější.

Při výběru křemence pro své projekty si vybíráte svým charakterem a strukturou jedinečný přírodní produkt vzniklý v miliony let trvajícím v procesu utváření. Žádné dva kusy tohoto kamene nikdy nebudou stejné, což podtrhuje výsledný efekt jedinečnosti a neopakovatelnosti. Jde nejen o vizuálně velmi atraktivní materiál, ale díky způsobu svého vzniku také o materiál jedinečně trvanlivý a odolný vůči vlivům vnějšího prostředí.

Zdroj: Kurier kamieniarski
Autor: Kurier Kamieniarski    |   Publikováno: 1. 6. 2009

PolandGermanEnglishCzech