RENOVACE KAMENNÉ PODLAHY – broušení

Broušením rozumíme vyrovnání určité povrchové vrstvy kamene pomocí vhodných nástrojů.

 

První fází těchto prací je vyrovnání povrchu. K tomuto účelu se obvykle používají speciální hoblíky (obvykle kovové), které sice zanechávají viditelné škrábance, ale umožňují rychlejší vyrovnání pracovní plochy. Právě pomocí těchto nástrojů, po vyplnění defektů a doplnění spár, uvedeme podlahu do ideálního stavu.

V závislosti na výrobci, jehož brusné materiály použijeme, mohou být práce provedeny v jedné fázi s použitím jednoho typu nástroje nebo ve více fázích s použitím dvou nebo tří typů brusných materiálů. Rozdíl spočívá v tloušťce diamantové (nebo jiné) zrnitosti brusiva. V počáteční fázi broušení může jít o diamant o velikosti zrn 500 mikrometrů nebo více.

Za zmínku stojí, že při výrobě nástrojů se stále častěji uplatňují levnější (a slabší) syntetické diamanty. To umožňuje výrobci snížit výrobní náklady, ale také jejich kvalitu.

 

Po vyrovnání povrchu kovovými brusnými materiály přejdeme k nástrojům, kterým se běžně říká „plastové“, jako jsou například kotouče na suchý zip. Nyní začíná proces broušení, při kterém docílíme krásného lesku. Diamantové zrno usazené v kotouči, kterým se začíná brousit, má tloušťku přibližně 500-400 mikronů, tj. je poměrně hrubé (v případě diamantového prachu). V následujících fázích budeme používat nástroje se stále menšími stupni, tj. s obsahem zrn až do velikosti jednoho mikrometru.

 

Počet stupňů v sadě závisí na konkrétním výrobci – může jich být jen pět nebo až deset. S větší sadou si můžeme libovolně zvolit počet použitých stupňů v závislosti na našich potřebách. To ovšem vyžaduje určitou předchozí zkušenost s prací s těmito konkrétními nástroji. Ze zkušenosti je potřeba vědět, na kterém typu kamene se které kotouče rychleji opotřebovávají a rovněž které kotouče můžeme vynechat. Je také možné, že se nevyplatí vynechat žádné. Příkladová sada může zahrnovat následující stupně: „00“ (velikost zrn přibližně 400 μm), „0“ (velikost zrn přibližně 250 μm), „100“ (zrnitost přibližně 200 μm), „200“ (zrnitost přibližně 100 μm) atd. Počínaje brusnými kotouči, u nichž se tloušťka zrna pohybuje v řádu 0,499 mm, se dostáváme na tloušťku přibližně 0,001 mm (1 μm). Obsah diamantových zrn v brusném kotouči samozřejmě závisí na výrobci. Totéž platí pro tloušťku zrna. Pokud jeden výrobce nabízí kotouč se stupňováním „1500“ a jiný se stupňováním „10000“, neznamená to, že výrobek označený „10000“ má jemnější zrno než výrobek s číslem „1500“ nebo „1200“. Nemusí to tak nutně být. Pod všemi těmito čísly se může skrývat diamantový prach o tloušťce 1 μm (nebo podobné tloušťce). V této fázi práce to nemá prakticky žádný význam.

 

Ve skutečnosti postačí, když se brousek dostane na úroveň gradace s tloušťkou zrna přibližně 7 μm. To znamená, že ne vždy musíme a vlastně ani nemůžeme brousit až do samého konce. To znamená, že není možné použít všechny gradace z naší sady nástrojů. Některé typy kamenů ztrácejí při leštění nejjemnějším diamantem lesk. V takovém případě je zapotřebí vrátit se k předchozí gradaci. Ztráta lesku zřejmě není způsobena diamantem, ale spíše materiálem použitým k výrobě kotouče, pojivem, které může být při práci na měkkém kameni kontraproduktivní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Artur Janus | Publikováno: 12. 05. 2021

PolandGermanEnglishCzech