ČEDIČOVÉ VARHANY LA GOMERA

Také se vám někdy zdá, že když si při různých příležitostech prohlížíte fotografie, věnujete tak nějak podvědomě svou pozornost kameni? A ne vždy jde kámen, jehož se dotkla lidská ruka či pracovní nástroj.

Tak tomu bylo i v našem případě. Krása přírody ve své nedotknuté podobě na sebe upoutala pozornost.

Los Órganos jsou útesy na severu ostrova La Gomera na Kanárských ostrovech. Čím jsou pozoruhodné? Na to je pouze jedna odpověď: svým úžasným tvarem! Bývají často přirovnávány ke kostelním varhanám vytesaným do skály – odtud jejich název Los Órganos. A nebylo by na nich možná nic zvláštního, nebýt jejich rozměrů. Ohromné čedičové sloupy o šířce 200 metrů a výšce 80 metrů vytváří přírodní scenérii, jaká není k vidění v žádné jiné části Kanárských ostrovů.
Zajímavé je také, že skalní útvar má své neviditelné pokračování pod hladinou vody.

Od roku 1994 jsou Los Órganos přírodní památkou. Najdeme zde hnízdiště mnoha druhů ptáků a jejich podmořská část je také domovinou četných druhů mořské flóry a fauny.
V roce 2011 bylo toto místo vyhlášeno zvláštním ochranným pásmem (ZEC).

Popisovaný útes je možné vidět pouze z moře. Chcete-li se k němu dostat, musíte využít nabídku jedné z místních turistických kanceláří, která návštěvníky vezme na čtyřhodinovou plavbu. Výletní lodě vyplouvají hlavně z Valle Gran Rey a Playa de Santiago.

Podobných čedičových útvarů se na světě nenachází mnoho. I proto stojí za to zpestřit si svou dovolenou na Kanárských ostrovech a navštívit toto nádherné místo.

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Kurier Kamieniarski   |   Publikováno: 13. listopadu 2019


PolandGermanEnglishCzech