Chodníky z přírodního kamene

Zcela jistě je nejpřirozenějším partnerem pro všechny rostliny v zahradě právě přírodní kámen. Například ve velkých zatravněných plochách vypadá skvěle chodník sestavený z neopracovaných kamenů větších rozměrů. Chcete-li, aby vaše zahrada vypadala přirozeně a neztratila nic ze svého přírodního charakteru, určitě zvolte pro pokládku chodníků přírodní kámen.

 

Nezapomeňte na celkovou koncepci

Ať uvažujete o kamenném chodníku, nebo rovnou o celé kamenné terase, pamatujte na to, že vše musí vypadat co nejpřirozeněji. Celkový pohled na taková místa v zahradě nesmí být rušen ani nevhodným výběrem barevnosti, ani nesprávnou strukturou materiálu. Dobře naplánujte také jednotlivé funkční zóny. To znamená funkční užitkovou, také ale okrasnou a přístupovou část. Dobré je si uvědomit, že chodník, jenž nevede vždy rovnou a hned k cíli, působí vždy příjemněji a jeví se také jako delší. 

 

S čím musíte počítat

Pro jednu osobu, která bude po chodníku procházet, plně postačí šíře cesty 75 cm. Pro dvě osoby již platí, že by vzdálenost okrajů chodníků od sebe měla být aspoň 130 cm. Jedná-li se o zbudování příjezdu ke garáži, musí mít alespoň 250 cm na šířku. Počítáte-li s těmito rozměry, pak už postačí vybrat typ dlažby a zvážit její dostupnost. Chůze po chodníku k domu musí být za všech okolností a za jakýchkoli povětrnostních podmínek bezpečná. Volte tedy materiály s drsným povrchem.

 

Pozor na propadání a vyčnívání kamenů 

Při sekání trávy by vám v zahradě mohly překážet přečnívající kameny, ale problém by mohl nastat i v případě jejich sesedání. Počítejte tedy s tím, že po nějakém čase od položení vlivem sesedání půdy kameny poklesnou. Nebezpečím pro sekačku jsou ovšem spíše kameny vyčnívající. 

 

Struktura a barevnost materiálu

Zahradní chodník můžete vydláždit i menšími nepravidelnými kameny. Bude to chtít sice poněkud více trpělivosti, ovšem vyplatí se to. V tomto případě se používá velmi tvrdý rezavě-hnědý křemenec, který dobře působí jako obruba chodníku vysypaného kamenným štěrkem. Kamenné terasy je možné vyskládat například z kusů řezané žuly a jako podklad použít betonovou mazaninu.

 

Co dokáže správně zvolená výsadba

Možná tomu nebudete ani chtít uvěřit, ovšem pravdou je, že správně zvolené ozelenění chodníku a promyšlená výsadba zeleně dokáže zakrýt i chyby architekta. Pozor však na nesprávné ozelenění, to totiž dá chybám ještě vyniknout. 

 

 

Text: Zuzana Bohdalová

Foto: shutterstock.com

Zdroj: Moje bydlení

PolandGermanEnglishCzech