OBJEVTE MRAMOR CARRARA

Jednou z nejčastěji kladených otázek je, kolik je na světě druhů kararského mramoru. Abychom mohli na tuto otázku odpovědět, je třeba si nejprve připomenout, že materiály označované jako „kararské mramory“ se těží v rozsáhlé oblasti severozápadního Toskánska přináležející k masivu Apuánských Alp. Tato oblast sestává z pěti těžebních oblastí: Carrara, Massa, Lunigiana, Garfagnana a Versilia.

V oblasti Carrara začali s těžbou v 1. století před naším letopočtem již staří Římané a těžební kapacita této oblasti je trojnásobně vyšší něž celková produkce zbylých čtyř oblastí dohromady. Z tohoto důvodu je Carrara tak slavná, že se všem materiálům vytěženým v oblasti Apuánských Alp po celém světě říká „carrarský mramor“.

KK103_Strona_44_Obraz_0002.jpg

Těžební oblasti se dělí do mnoha mramorových nalezišť. Oblast Carrary se například dělí na čtyři naleziště: Pescina-Boccanaglia, Torano, Fantiscritti-Miseglia a Colonnata. Všechna naleziště zahrnují jak v současnosti provozované „aktivní lomy”, tak „neaktivní lomy”, tj. takové, ve kterých byla těžba zastavena. Například Fantiscritti-Miseglia má 30 aktivních lomů a naleziště Colonnaty 29. Vzhledem k tomu, že z jednoho lomu se těží několik druhů mramoru, lze si snadno domyslet, že ložiska Apuánských Alp zahrnují stovky druhů kamene.

Navzdory tak velké rozmanitosti existuje po celém světě jen několik známých jmen. Je tedy přirozené, když se lidé ptají, proč se materiály odlišného vzhledu prodávají pod stejným obchodním názvem, např. Bianco Carrara, Venato nebo Calacatta. Máte-li zájem se dozvědět více, rádi uvádíme několik informací.

1) Tradičních názvů, které obyvatelé Carrary používají k označení a prodeji svých mramorů, je mnohem víc, než si myslíte. Zde jsou některé příklady: Ordinario nebo Bianco Ordinario, Bianco Venato, Bianco Macchiato, Venato, Macchiato, Bianco Statuario, Statuario Venato, Statuario Macchiato, Paonazzo nebo Pavonazzo, Paonazzetto nebo Pavonazzetto, Bardiglio, Cipollino, Fiorito, Misiarchia, Misiarchia, Misiarchia Calacatta nebo Calacata, Arabescato, Brouillè, Cipollino Zebrato nebo Cipollino Zebrino nebo Zebrino, Bianco P

Slovo „tradiční“ značí jak jména stovky let stará (např. Ordinario, Venato, Statuario, Paonazzo, Bardiglio), tak i taková, která byla zavedena na přelomu 19. a 20. století (Calacatta / Calacata, Arabescato). Počínaje druhou polovinou 20. století někteří maloobchodníci z Carrary zpropagovali dosud známá jména a označení užívaná pouze v rámci své komunity, například Venatino, Statuarietto.

2) Tradiční názvy byly původně spjaty s hlavním atributem každého mramoru, jmenovitě s ohledem na jeho vzhled, kvalitu nebo vhodnost pro konkrétní provedení. Výjimkou je název Calacatta, který pochází z oblasti Carrary s názvem Calacata.

3) Tradiční názvy byly utvářeny tak, aby rozlišovaly hlavní odrůdy mramoru vytěženého v Apuánských Alpách. Každá odrůda má až několik desítek podtypů, jejichž jméno je tvořeno kombinací názvu hlavní odrůdy s jiným výrazem někdy odkazujícím na charakteristiku materiálu, jindy na název lomu nebo místa původu.

4) Některá tradiční jména ze slovníku kameníků vymizela (např. Macchiato, Statuario Macchiato a Fiorito) a materiálům, kterým byly původně přiřazeny, se dostalo nových pojmenování.

5) Názvosloví apuánských mramorů se liší v závislosti na tom, kde a kým je užíváno, a proto jedno jméno může mít mnoho významů.

6) Pokud je některý název běžně spojován s pěkným a kvalitním materiálem (který se vlastně stal „značkou“), vždy se najdou prodejci označující tímto jménem i materiály, které v podstatě nemají příliš společného s původní verzí.

7) Kdykoli se na trhu objeví mramor, který nebyl dříve těžen ve velkém měřítku, má mnoho lidí tendenci ho porovnávat s jedním ze známých druhů, i když oba materiály třeba nemají příliš mnoho společného. „Nová” odrůda tak tedy získá název už existujícího materiálu.

8) Značný počet dovozců kamene po celém světě používá název „Bianco Carrara“ nebo pouze „Carrara“ k označení většiny carrarských mramorů, které mají ve své nabídce. To je velká chyba, která už vícekrát dala podnět k mylným představám.

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Omnistone.pl   |   Publikováno: 18. prosince 2019


PolandGermanEnglishCzech