ŻELATOWSKÝ DOLOMIT – NOVINKA NA TRHU

Když se na trhu objeví nový kámen, a zejména pokud se to stane v Polsku, je to velká událost. Stalo se to zcela nečekaně: na podzim na veletrhu v Poznani.

Jedná se o dolomit z naleziště Żelatowa.

Naleziště je situováno v jihovýchodní části města Chrzanow v Malopolském vojvodství, asi 6 km od sjezdu z dálnice A4 Katowice-Kraków. Těžený dolomit má velmi atraktivní barvu.
Nejedná se o zcela nové naleziště – až dosud bylo známé těžbou kameniva. Novinkou je snaha o obohacení nabídky dekorativních materiálů na trhu.

Historie naleziště sahá až do roku 1918, kdy byl v oblasti dolů Paulina a Mortimer, které ukončily provoz v roce 1913, založen lom Pogorzyce. V roce 1923 založil Stanisław Burtan z Krakova, aktivní investor na trhu s keramikou a žáruvzdornými materiály, zpracovatelský závod
Dolomit sp. z oo.
Po druhé světové válce byla založena společnost Kopalnia i Prażalnia Dolomitu Żelatowa, která pokračovala v těžbě a zpracování triasového rudonosného dolomitu. V prosinci 2010 byl na základě rozhodnutí ministerstva financí důl privatizován. Většinový podíl přešel do rukou soukromého investora.

Prioritou současného majoritního vlastníka je důl zmodernizovat a vybavit ho moderním vybavením, včetně nejnovějších mobilních drtičů a třídičů s cílem zvýšit efektivitu výroby, kvalitu nabízeného kameniva a směsí i obohatit výrobní program.

Fakt, že se tento dolomit objevil ve verzi zajímavé pro stavební průmysl je důkazem, že společnost hledá nové výrobní a obchodní příležitosti. Představený materiál vzbudil na veletrhu  značný zájem. Dá se proto očekávat, že společnost bude tento typ výroby nadále rozvíjet.

Żelazowský dolomit existuje v několika barevných odrůdách. Společnost je schopna nabídnout dodávku konkrétního barevného typu.
Podle obchodního ředitele Ireneusze Saletry si je vedení společnosti vědomo potenciálu tohoto dolomitu jako dekorativního kamene. Je tedy otázkou času, kdy se tento materiál objeví na běžném trhu.

Fyzikálně-mechanické údaje:
Hustota – 2443 kg/m3
Pórovitost  –  6,64 %
Nasákavost – 2,73 %
Pevnost v tlaku – 140,0 MPa
Pevnost v ohybu – 14,3 MPa
Odolnost proti otěru – 4,00 mm

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Kurier Kamieniarski | Publikováno: 21. prosince 2015


PolandGermanEnglishCzech