Pro a proti kamínkového mulče v záhoncích – 1. část

S šípkovou nebo se zelím? Zhruba takhle lze vystihnout podstatu debaty, která se vede o prospěšnosti, nebo naopak funkční nedostatečnosti mulče ze štěrků a říčních obrázků, vysypaným na záhoncích. Stejně jako šípková omáčka nebo zelí, přístupy s i bez štěrkového mulče mají něco do sebe. Kromě kladů i zápory. Jak si tedy ve vzájemném srovnání stojí?

Kamínky a hrubozrnný štěrk představují na zahradě jistotu. Byly, jsou a budou. Na rozdíl od klasického dřevnatého mulče je jejich údržba minimální až záporná. Vydrží snad všechno. Vysypete je tam, kde potřebujete, a zůstanou tam. Nemění barvu, nemá na ně vliv sucho, teplo ani mráz či déšť. Prostě existují a okolní děje je víceméně míjí.

Řešení, které už s vámi zůstane

Nevýhoda? Jistota věčnosti se snadno může stát břemenem. Třeba když už z nějakého důvodu v záhoncích kamínky nechcete. Na rozdíl od mulče je těžké je vyhrabat a zbavit se jich. Sesedají a stávají se součástí půdy. Část materiálu prostě zůstane v místě slože, a promítne se do dalších vlastností substrátu. Jsou rozhodnutím, které se těžko bere nazpět. Což může být někdy na překážku. Sesbírat se můžete jen ručně, což je práce pro Popelku.

Štěrkový mulč se nerozkládá, není organický. Teoreticky vás může na zahradě přežít. Pokud jej potřebujete nějak „oživit“, jen přisypete a rozhrnete další vrstvu. Ale jak bylo naznačeno, řešení, které vám dávkuje jen zvýšení přísunu téhož, nemusí být vždy ideální. Ano, se štěrkovým mulčem se nemusíte obávat vyplavení kamínků ani toho, že by je odfouknul vítr. Ale nezbavíte se jich.

Ochráníte půdu. A změníte ji

Kamenný mulč může pomoci na zahradách, které jsou vyfoukávané větrem (a větrnou erozí z nich mizí úživný substrát). Kameny zafixují humus v zemi, a zabrání jeho odnosu. Kameny jsou populární u designérů, protože se s nimi snadno dotváří požadované tvary v zahradě.

V poslední době bývají dávány za ideální substrát pro místa, která zápasí se suchem. Kameny totiž chrání půdu před vysycháním, a proto se stále častěji objevují v návrzích moderních okrasných zahrad. Má to ale háček: s kamenným podložím a suchomilnou vegetací sice vytvoříte nízko-údržbovou zahradu odolnou suchu – adaptujete se a přizpůsobíte – ale nevytvoříte tím stín ani vlhko. Je to prostě řešení, které tak trochu zavání rezignací.

Zdroj: www.ceskestavby.cz

PolandGermanEnglishCzech