ĎÁBLŮV MOST V KROMLAU

Prázdniny začaly a během tohoto období jezdíme na výlety – někdy delší, jindy kratší. Proto tentokrát chceme ukázat objekt, který se nachází poblíž polských hranic – 60 km od města Żagań. A doufáme, že tento text bude inspirací k živé prohlídce mostu a parku v blízkosti Kromlau.

V roce 1844 se Friedrich Hermann Rötschke, inspirovaný parkem Pückler v Muskau, rozhodl vytvořit vlastní zahradu. Zahrada se v průběhu let rozrostla a nyní pokrývá 81 hektarů – jeden z největších parků v Sasku. Nejstarší stromy vysázel majitel v polovině 19. století a mnoho z nich roste dodnes.

Park je pokryt převážně rododendrony (tj. azalky a rododendrony), a proto stojí za návštěvu v květnu. První rododendrony přinesl do Kromlau Georg Eichler, jeden ze zakladatelů Německé dendrologické společnosti, a rostliny pocházely mimo jiné z Gruzie a Kavkazu. Ale také v létě je park krásný, protože kvete mnoho dalších rostlin.

V parku je jezero Rakotz a most přes něj, který byl postaven téměř před 150 lety. Jedná se o obloukový most z kamenných kamenů a čediče z lomů v Sächsischen Schweiz (Sasko). Vytěžení kamene pro výzdobu parku a zhotovení mostu trvalo 10 let. Ale mezi stavebními materiály najdete také mnoho kamenů ze vzdálenějších míst, jako je Česko nebo Skandinávie.

Most byl uveden do provozu v roce 1860. Místní lidé jej nazývali Ďáblův most (Teufelsbrücke) – stejně jako několik dalších oblouků z tohoto období.
Byl postaven s velkou přesností, díky čemuž má specifickou vlastnost: most a jeho odraz v hladině jezera tvoří ucelený kruh. Tato funkce přitahuje mnoho fotografických nadšenců – amatérů i profesionálů.

Bohužel vzhledem ke svému stáří je poměrně křehký a nelze po něm už chodit. Je ale docela snadné najít místa, ze kterých to vypadá úžasně, a zve vás k obdivování jeho „ďábelské“ struktury.

Mnoho návštěvníků Kromlau říká, že pohled na most by byl velmi vhodný pro Tolkienovu trilogii Pán prstenů, zejména pro její adaptaci.

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Kurier Kamieniarski | Publikováno: 04. července 2017

PolandGermanEnglishCzech