OBJEVTE PRŮVODCE CARRARA MARBLES – 6. část, PODTYPY BIANCO CARRARA

Abychom našim čtenářům poskytli ucelené informace o odrůdě Bianco Carrara, nemůžeme opomenout vysvětlení k „písmenkovému“ dělení, se kterým se jistě každý z oboru již setkal. Mluvíme o Bianco Carrara C, Bianco Carrara CD a Bianco Carrara D. Klasifikace, která se zdá být každému známá, ale často není jasné, co očekávat při nákupu konkrétního podtypu. Lze dokonce tvrdit, že většina světových firem, které nabízejí uvedené odrůdy Bianco Carrara, nezná nebo nesprávně chápe význam kategorií C, CD a D.

 

 

 

Především je třeba poznamenat, že uvedená „písmena“ nelze považovat za názvy konkrétních podtypů Bianco Carrara (ačkoliv jsou nejčastěji takto chápána). Jedná se pouze o smluvní kód, termín popisující barvu pozadí a množství žilkování v obecné klasifikaci vzhledu bloků, desek, bloků a dlaždic Bianco Carrara.

Jde o metodu, která má mnoho společného s tradicí a kulturou panující v Carraře – takové dělení se začalo používat relativně nedávno – až ve druhé polovině 20. století – a rozšířeným se stalo až v 60 letech.

Jinými slovy, písmena C, CD a D jsou kódy označující typ kvality každého bloku, šarže dlaždic a desek, vyjádřené pouze v estetické kategorii. Dále je třeba poznamenat a výjimečně zdůraznit, že estetická kvalita nerovná se kvalitě technické. Tato otázka je natolik důležitá, že se jí budeme věnovat v samostatném článku.

Připomeňme, že Bianco Carrara Ordinario – tak zní původní a plný název Bianco Carrara – je odrůda mramoru s mnoha podtypy, která se těží v mnoha lomech, často vzdálených od sebe mnoho kilometrů.

Abychom plně pochopili, že klasifikace „C, CD a D“ je pouze metodou hodnocení celkového vzhledu Bianco Carrara, stačí vzít v úvahu, že bloky stejného podtypu – nebo dokonce vytěžené ve stejném lomu – mohou být zařazeny do kvality C, CD i do kvality D. Některé lomy, nebo jejich části, samozřejmě produkují bloky, které jsou poměrně homogenní co do složení a celkového vzhledu, a v těchto případech většina vytěženého materiálu odpovídá maximálně dvěma typům kvality.

S ohledem na výše uvedené informace je na čase uvést kritéria, na nichž je založena metoda klasifikace „C, CD, D“:

– bloky, desky a dlaždice v kvalitě C se vyznačují perleťově bílou, jednotnou barvou pozadí a jemným laminováním;
– bloky, CD, dlaždice v kvalitě CD mají bělavou, světle šedou jednotnou barvu pozadí a mírné žilkování;
– bloky, desky a dlaždice v kvalitě D mají světle šedou, šedavou, šedavou jednotnou barvu pozadí a poměrně mírné žilkování.

 

 

Každý profesionální prodejce přírodního kamene, který nabízí bloky, desky nebo dlaždice Bianco Carrara a používá klasifikaci „C, CD, D“, by měl všechny výše uvedené informace dobře znát. Kromě toho je třeba poznamenat, že velká část vytěžené Bianco Carrary neodpovídá výše popsaným vizuálním kritériím. Nenechme se však zmást – problém spočívá v samotné klasifikaci „C, CD, D“, která je neúplná. Jedná se pouze o zjednodušenou verzi o něco starší a mnohem komplexnější metody zahrnující pět kvalitativních typů: C, CD, D, Corrente, Edilizia. Tomuto tématu se budeme podrobněji věnovat v dalších článcích.

Odborníci z Carrary již po staletí používají i jiné metody klasifikace Bianco Carrara, které jsou pravděpodobně logičtější a správnější, protože zahrnují jak vzhled, tak technické vlastnosti mramoru.

 

 

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Omnistone.pl   |   Publikováno: 21. 12. 2020

PolandGermanEnglishCzech