RENOVACE PODLAH

Oprava nebo obnova kamenné podlahy, zejména starší, je proces, který se odehrává v několika fázích. V každém jednotlivém případě může být použitý postup odlišný. Vše se odvíjí od stavu podlahy, typu použitého kamene a přání zákazníka. Některé postupy jsou ovšem ve všech případech stejné.

Prvním krokem při renovaci kamenné podlahy je oprava vad kamenného povrchu. Oproti očekávání je věc jednodušší, pokud máme co do činění s efektním, vícebarevným kamenem. U jednobarevných povrchů je to paradoxně složitější.

Jedním ze způsobů opravy poškozeného povrchu je tzv. „rýhování“. To znamená vyříznutí poškozené části a její nahrazení odpovídajícím kusem stejné nebo velmi podobné barvy.

Dalším, mnohem jednodušším způsobem je vyplňování chybějících částí speciálním polyesterovým nebo epoxidovým tmelem. Na trhu je k dispozici mnoho těchto tmelů v rozličných barvách i bezbarvých. Kromě toho se dají použít speciální barvy umožňující docílit požadovaného odstínu. Tmely mohou být husté nebo tekuté. Jsou dodávány se ve formě pevné hmoty a tužidla, které se přidává zvlášť. Je třeba upozornit, že při práci s těmito produkty je třeba přesně dodržovat výrobcem doporučené směšovací poměry. V některých případech může překročení doporučené dávky vést ke změně odstínu použitého tmelu. Na druhou stranu příliš malé množství použitého tmelu způsobí, že nevytvrdne.

V této fázi boje o krásu renovované podlahy existují na polském trhu dvě specializované společnosti, které ovládly trh s tmely. Produkty, které nabízejí, jsou dostatečné pro potřeby firem provádějících renovační a údržbářské práce.

Dutinu určenou k vyplnění tmelem je třeba zbavit nečistot a slabších nebo uvolněných částí, které by v další fázi práce stejně nevydržely. Čištění se provádí pomocí minibrusky vybavené vhodnou frézou, nebo s pomocí kladiva a dláta. Vše závisí na konkrétní situaci.

Připravený otvor musí být suchý, aby tmel dostatečně přilnul k povrchu kamene. U větších defektů by se měl tmel nanášet po vrstvách. Po částečném vyplnění vyčkejte několik minut, dokud materiál nezačne tvrdnout. Poté naneste (nebo nalijte) další vrstvu, dokud tmel nevyčnívá kousek nad povrch podlahy.

Zdroj: Kurier kamieniarski      

Autor: Artur Janus   |   Publikováno: 21. 12. 2020

PolandGermanEnglishCzech