PÍSKOVEC DŁUGOPOLE – VLASTNOSTI

Parametry Długopole jsou velmi dobré, ale jako každá sedimentární hornina často vykazuje vnitřní poruchy struktury: dutiny, mikrotrhliny, skořápky. Z tohoto důvodu je obtížné posoudit kvalitu materiálu v ložisku – proto se třídí až po rozřezání na desky.

 

 

Fyzikálně-mechanické údaje:

Objemová hustota: 2320 kg/m3

Pórovitost: 7,9

Nasákavost: 3,4 %

Pevnost v tlaku:

– 87 MPa v suchém stavu

Pevnost v ohybu

– v suchém stavu 7,2 MPa

– po 14 zmrazovacích cyklech 6,5 MPa

– po 56 cyklech 5,8 MPa

Odolnost proti mrazu: celkem

Abrazivita metodou Böhme 0,33 cm

Pevnost při vytažení 3 cm desky 1100 N

Popis

světle žlutá nebo světle šedá barva

jemnozrnný, velmi tvrdý,

plná mrazuvzdornost

Rozlišovací znaky

nejtvrdší ze všech žlutých pískovců

žádná anizotropie

nízká pórovitost a vysoká kompaktnost (bez průniku lepidla).

Mění barvu po působení plamenem

 

 

Długopole se hodí pro jakýkoli typ povrchové úpravy. Nejčastěji se však používá leštění a opalování. Díky velké tvrdosti lze dosáhnout vysokého lesku. Naproti tomu opalování způsobuje zřetelnou změnu barvy na rezavé a červené odstíny. Długopole pěkně patinuje a dlouho si zachovává barvu. Příkladem mohou být staré železniční viadukty, na nichž lze stále rozeznat jasně žlutavou barvu, ačkoli spáry jsou již silně zbarvené do černa. Přesto výrobce doporučuje impregnaci. Není to nutné, ale tato úprava déle udrží barvu a výrazně omezí usazování nečistot. Materiál lze mýt tlakovou myčkou – provedené testy neprokázaly žádné poškození ani při tlaku 160 barů. Na fasádách působí velmi efektně, protože velká plocha pokrytá tímto pískovcem zůstává jednolitá – mezi navazujícími panely nejsou viditelné barevné rozdíly a celek dobře zapadá do barevně konzistentní stěny.

 

 

Dlugopolský pískovec byl použit na mnoha známých místech. Mimo jiné Jasna Góra (sokly klášterní budovy, drobná architektura), hrad Wawel (hlavní nádvoří),

Palác Branických v Białystoku (schodiště a podesty), revitalizace zámku v Suchej Beskidzkiej, Královský zámek ve Varšavě (Kubického arkády), Prezidentský palác (dolní terasy).

 

 

 

 

 

Andrzej Weremczuk

(Sochařská dílna Andrzeje Weremczuka): Dlugopolský pískovec je poměrně tvrdý, obtížně opracovatelný a náročný na nástroje. Po práci s různými pískovci se však domnívám, že snáší naše klimatické podmínky nejlépe ze všech. Je silně kontaminovaný, a proto nepředvídatelný. Přesto se mi líbí. Pro barvu – má opravdu hezkou, teplou barvu, často volenou investory. Pro svou tvrdost – ačkoli je náročný na nástroje, jeho jemná struktura vám umožní poměrně přesně vykreslit detaily na vaší soše. Její tvrdost umožňuje dosažení vysokého lesku, ale doporučuji ho ponechat obroušený. Długopole krásně stárne a stárnutí probíhá na povrchu půdy velmi rovnoměrně.

 

 

 

 

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Paweł Szambelan   |   Publikováno: 21. 12. 2020

PolandGermanEnglishCzech