BÍLÝ PÍSKOVEC DŁUGOSZ

fotografie kamenolomu, nalevo rozbité jednotlivé kameny, napravo velké bloky kamene

Długosz je jedním z pískovců těžených v blízkosti Szydłowice a úspěšně může být dodáván pod známým obchodním názvem „Szydłowiecki pískovec“. Existují však důvody, proč stojí za to mu věnovat pozornost a odlišit ho od této rodiny.

Długoszský lom byl po dlouhou dobu malým lomem okrajového významu. Období jejího intenzivního rozvoje sahá až do počátku 20. století, kdy se vlastníkem ložiska stala společnost Sosnowica. V letech 2010–2012 se tento materiál stal známějším díky své velké nabídce a použití na mnoha stavbách. Długosz je jemnozrnný pískovec střední tvrdosti. Má bílou barvu se studeným odstínem s variacemi šedé, šedé, podobně jako italský mramor.

 

Je vhodný pro širokou škálu aplikací. Nejčastěji se vyrábí ve formě fasádních desek o tloušťce 4 cm, fasádních prvků, říms a architektonických detailů, jakož i dlažebních kostek do velikosti
20 × 20 × 20 cm. Má dobrou blokovitost. Je zpracováván jako typický pískovec. Pískovec Długosz nemá zároveň žádné mikrotrhliny, kaverny (vzduchové dutiny), žíly cizích minerálů nebo jiné skryté vady, které ztěžují zpracování – je velmi půvabný a opakovatelný.

Díky střední tvrdosti a jemnému zrnu je perfektní jako sochařský materiál, je dobře opracovatelný a umožňuje vytvořit ostrou hranu a velmi dobrou reprodukci detailů. Vzhledem ke své tvrdosti však téměř vždy vyžaduje použití mechanických nástrojů. Díky opakovatelné barvě a odstínu je také ideálním materiálem pro sochařství.

Díky přirozené pórovitosti je pískovec Długosz poněkud náchylný k biologickému napadení, ale ne více než je tomu u jiných pískovců. Proces se zesiluje na vlhkých a stinných místech, ale obnova povrchu není při použití obvyklých metod velkým problémem.
Długosz nemá žádné kontraindikace po impregnaci. Není nutná, ale prodlužuje životnost materiálu a usnadňuje se následná péče tím, že se zabrání hlubokému pronikání nečistot.

Długoszský pískovec je jedním z mála pískovců ze Szydłowiec, které jsou k dispozici po celou dobu používání a které lze vytřídit bez žlutých a béžových inkluzí pouze ve studených, bílých a šedých odstínech. Většina z 80 % pískovců Szydłowiec má žlutý nebo krémový odstín – Długosz má studenou barvu bez žlutých odstínů, což je vzácná vlastnost.

Další jedinečnou vlastností tohoto materiálu je odolnost vůči krystalizaci solí. To znamená, že se nerozkládá (nezhoršuje) při kontaktu se solí a lze jej použít na povrchy, kde se používá chemické odstraňování sněhu.
Dlugoszský pískovec se v poslední době stal oblíbeným materiálem používaným při renovaci starých památek na starých hřbitovech.

KK103_Strona_25_Obraz_0002.jpg

Mechanicko-fyzikální vlastnosti:
Hustota: 2070 kg / m3
Pórovitost: 21,7 %
Absorpce vody: 7,0 %
Pevnost v tlaku: 61,0 MPa
Pevnost v ohybu: 10,3 MPa
Snížení průměrné pevnosti v ohybu po 12 cyklech 3 %
Odolnost proti mrazu po 25 cyklech: Dobrá
odolnost proti oděru: 2,6 cm³ / 50 cm²

Socha Vladislava Jagelonského na podstavci patrně v životní velikosti

Popis_
– bílé, studené a šedé barevné skvrny
– jemné zrno, střední tvrdost

Rozlišovací znaky:
– odolnost vůči slanému prostředí
– studený odstín bez žlutého zbarvení, pouze šedé skvrny

Zdroj: Kurier kamieniarski

Autor: Kurier Kamieniarski   |   Publikováno: 18. prosince 2019

 

PolandGermanEnglishCzech