RENOVACE PODLAH – tmelení

Existuje ještě jeden jednoduchý způsob vyplnění dutiny. Již několik let jsou kameníkům k dispozici tzv. „horké“ tmely. Jsou dodávány v několika základních barvách a používají se k vyplnění drobných dutin v kameni.

Oceníte je zejména v nouzových situacích, avšak obvykle nejsou vhodné pro profesionální použití. Lze je použít na obtížně přístupných místech stranou od většího zatížení v důsledku provozu – např. v blízkosti stěn, v rozích a uličkách. Tyto typy tmelů nelze brousit a vždy zůstávají porézní, což podporuje usazování nečistot. S lehkým úsměvem lze říci, že omezený výběr barev tady není na škodu, protože po několika málo dnech malta stejně zčerná. U vícebarevného povrchu na tom ovšem tolik nezáleží. Tento typ tmelu lze úspěšně použít na svislých plochách: na stěnách, sloupech, pilířích atd. Horký tmel se musí nejprve zahřát na vysokou teplotu a poté se použije k vyplnění defektu. Následně se vybrousí. Pokud nechcete brousit, můžete povrch zarovnat pomocí ostré škrabky. Máte-li na povrchu podlahy větší množství drobných defektů, můžete je vyplnit epoxidovou pryskyřicí. Vyplatí se použít pryskyřici s delší dobou schnutí – získáte tak čas na její důkladnější rozetření na větší plochu. Můžete ovšem také použít prostředek na bázi polymeru, který účinně utěsní malé otvory v povrchu.

Výše uvedené metody opravy lze účinně aplikovat jak na mramorových, tak na žulových površích. Hodí se rovněž pro opravy teraca.

Někdy se stane, že se kamenné dlaždice uvolní a je třeba je znovu přilepit. K tomu je potřeba je vyjmout, očistit povrch a znovu přilepit. K lepení můžete použít mnoho prostředků, včetně téhož typu tmelu, jaký se používá k vyplňování defektů. Lze jej také účinně použít k vyplnění spár mezi deskami. Volba prostředků závisí na konkrétních podmínkách a vyžaduje určité praktické  zkušenosti. 

Má-li renovovaná podlaha spáry mezi dlaždicemi, je třeba je před zahájením větších renovačních prací vyplnit nebo obnovit. Přitom je potřeba odstranit starý kloub nebo jeho část, zejména pokud je viditelně poškozený. Můžete použít minibrusku, rovinnou spárovací plochu nebo obyčejnou škrabku na spáry. Poté spoj vyplňte, nejlépe epoxidem. Poté, co jste hotovi s odstraněním vad, můžeme přistoupit k broušení povrchu. V této fázi se může materiál na některém z čerstvě vyplněných míst znovu odštípnout. V kameni se také mohou objevit nové mezery v důsledku odlamování slabších horninových prvků. V takovém případě je nutné mezery opětovně vyčistit a opravu povrchu zopakovat. Je-li kámen odštípnutý i v závěrečné fázi broušení, můžeme použít „horký“ tmel. Nebude tak nutné tuto část podlahy přebrousit. Nelze-li z různých důvodů použít „horký“ tmel, je možné použít tmel na bázi epoxidu nebo polyesteru a danou část povrchu přebrousit. Tolik na úvod. Podrobnější popisy konkrétních případů se vám pokusím přiblížit v dalších článcích. Popíšu také, které prostředky použít a jak se správně používají.

 

 

Zdroj: Kurier kamieniarski  

Autor: Artur Janus   |   Publikováno: 21. 12. 2020

PolandGermanEnglishCzech